2017 • TO WALK AGAIN

2017 • TO WALK AGAIN

To Walk Again vzw werd in 2003 opgericht door Marc Herremans, triatleet en winnaar Iron Man in 2006.

Na zijn ernstig ongeval in 2002 kwam Marc in een rolstoel terecht. Hij wist echter vrij snel dat hij niet bij de pakken zou blijven zitten. Hij zou elke spiervezel in zijn lichaam aanspreken en zo actief mogelijk blijven in de hoop terug uit die rolstoel te geraken.

Dat werd tegelijk het motto van To Walk Again, nl er maximaal voor zorgen dat mensen met een fysieke beperking actief blijven sporten en bewegen met het oog op een minimaal gebruik of vermijden van die rolstoel.

Aanvankelijk vertaalde zich dit in het aanbod van sportactiviteiten voor kinderen en jongeren: sportdagen, initiatiedagen, weekends, kampen en vakanties. Het is van cruciaal belang dat kinderen van jongs af leren dat ze even actief kunnen zijn als valide kinderen; dit bepaalt hun visie op het maatschappelijk leven en de manier waarop ze zelf in het leven zullen staan. Dit kan er toe bijdragen dat ze een gelukkiger, zelfstandiger en meer inclusief leven tegemoet gaan.

In 2008 komt Marc Herremans in contact met de Amerikaanse staprobot en ijvert hij ervoor om ook daar mee aan de slag te gaan bij To Walk Again. Dankzij financiële ondersteuning van een stichtende partner kan To Walk Again in 2014 de eerste 2 ekso-skeletten aankopen. Dat vormde meteen de basis voor de ontwikkeling van een voortgezet revalidatie-aanbod op basis van hoogtechnologische apparatuur. To Walk Again gelooft standvastig dat er – dankzij de medische ontwikkelingen- naast verbetering ook herstel van de stapfunctie mogelijk wordt. Daarom gaat zij voortdurend op zoek naar nieuwe technologische ontwikkelingen die hersenen, zenuwbanen en spieren kunnen stimuleren om te versterken en bepaalde functies terug te activeren.