2020 • VRIENDEN DER BLINDEN & Lokale doelen

De opbrengst van onze RNC 2020 werd geschonken aan verschillende lokale doelen en "Vrienden der Blinden".

Vrienden der Blinden is een opleidingscentrum voor blindengeleidehonden. Het opleidingscentrum maakt deel uit van de vzw ‘Het Federaal Werk De Vrienden der Blinden en Slechtzienden’, opgericht in 1996.

Werking "Vrienden der Blinden"

De opleiding van een blindengeleidehond is meer dan een training. Op de leeftijd van twee maanden worden de pups getest op hun aanleg voor het werk van geleidehond. De geschikte pups verblijven 12 à 14 maanden in een pleeggezin, waar ze gesocialiseerd en opgevoed worden onder begeleiding. Het centrum draagt alle kosten gedurende die periode.

Wanneer de jonge honden één jaar oud zijn, start hun opleiding in het centrum zelf. Dagelijks gaan ze op pad met metalen beugel en witte stok. Eerst wordt er getraind in een rustige omgeving en geleidelijk aan wordt uitgeweken naar verkeerssituaties met een hogere moeilijkheidsgraad. Deze opleiding duurt ongeveer acht maanden.


Uiteindelijk volgt de stage met het toekomstig baasje, waar de instructeur de baas en hond in hun vertrouwde werk- en woonomgeving begeleidt om de nodige trajecten aan te leren. Zolang de hond werkt als geleidehond, blijven de instructeurs ter beschikking om bij te sturen.

Ondersteunt u mee de werking van Vrienden der Blinden?

Bekijk hier de sponsormogelijkheden van onze RNC 2020